17. APRIL: GRATIS FOREDRAG OM MYRER

Myrerne opfandt landbruget længe før mennesket opstod. De organiserer sig som superorganismer og er på flere måder mere succesfulde end mennesket. Hør hvordan forskerne er begyndt at udnytte myrernes egenskaber til bl.a. biologisk bekæmpelse af skadedyr.

‘Myrer’ afholdes d. 17. april kl. 19-21 ved seniorforsker i insekt- og planteøkologi Joachim Offenberg fra Aarhus Universitet. Det bliver muligt at stille spørgsmål til forelæseren under foredraget ved at sende en sms eller et tweet.

Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet og kan nydes helt gratis på stort lærred i Anexet ved Lundsgaard Gods i Kerteminde. Livestreamingen starter kl. 19.00, så det er en god ide at komme senest 18.45.

Det vil være muligt at købe kaffe og kage i pausen i Café Agnes H.

Se det fulde program for forårets 8 livestreaminger af foredrag fra Aarhus Universitet her: https://anexet.dk/s/program-til-livestreaminger-i-forarssemesteret-se-datoer-her/

Om foredraget:
Er myrerne en større succes end menneskene? Måske. Det kommer an på hvordan man måler succes. Selv om de er små, vejer myrerne på kloden, samlet set, mere end hele menneskeheden.

Myrerne bruger samme strategier som os: de er organiserede i samfund med dronninger, slaver og statskup og de har “opfundet” landbruget. De holder husdyr og de kan regulere temperaturen i deres myretuer. Hør hvordan myrerne bruger disse strategier og hvordan de udviklede dem lang tid inden mennesket opstod.

Myresamfundene er helt unikt organiserede som superorganismer hvor de enkelte myrer fungerer som en organismes celler. Blot kan cellerne, i modsætning til vores egne celler, bevæge sig uafhængigt af hinanden. Den organisering betyder at ”myrer” kan ændre form og kan være flere steder på samme tid. Forskellige kaster hos myrerne udgør superorganismens organer. Fx fungerer myrer, der kan sprænge sig selv i luften, som immunforsvar, dronningen fungerer som både det hunlige og hanlige kønsorgan og vævermyrer har udviklet deres helt egen form for ”bindevæv”.

Hør hvordan forskerne har haft held med at benytte myrer til at erstatte sprøjtegifte i frugtplantager. Du vil også – bogstaveligt talt – høre lyden af en myre-superorganisme og lyden af de kemiske stoffer myrerne bruger til at kommunikere med.

PS: Vidste du for øvrigt at en lille dansk myre er blevet til en af verdens dyreste fødevarer? Under foredraget får du en lille smagsprøve!

Hvorfor livestreaming?
Foredragene livestreames fra Søauditorierne i Universitetsparken i Aarhus. Der livestreames til mere end 100 større og mindre byer, hvor borgere samles for at opleve dem.

Aarhus Universitet vil gerne støtte lokalsamfundene, og der er steder i landet, hvorfra det ikke er praktisk muligt at rejse til Aarhus. En del kørsel på landevejene kan også undgås med de fordele det har for at reducere transporttid og miljøbelastning. Og helt overordnet: universitetet vil gerne tilbyde så mange borgere som muligt at få indsigt i hvad der forskes i på universitetet.