Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

9. april: Når fysikkens stråler helbreder

9. april ~ 19:00 21:00

Hør om fysikken bag, at stråler kan slå kræftceller ihjel og bidrager til, at mange af os nu overlever kræft. Hør om den store, nye danske accelerator som fra 2019 tilbyder danske kræftpatienter avanceret og mere skånsom strålebehandling med partikelterapi.

Forelæser: Professor i medicinsk fysik Kari Tanderup,
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Sprog: Dansk
Entré: Gratis

Foredragene livestreames fra Aarhus Universitet. Cafe Agnes H er åben med mulighed for at købe lidt at drikke under foredraget.


Kræft er en sygdom hvor unormale celler deler sig uden kontrol. Hver tredje dansker får kræft og langt de fleste af os får derfor kræft tæt ind på livet – enten selv som patient eller som nær pårørende. Kræft er en alvorlig sygdom, men moderne behandling med kirurgi, stråler og medicin betyder at seks ud af ti kræftpatienter overlever kræft i mindst fem år.

Ved tærsklen til det 20. århundrede stod Marie Curie og Wilhelm Röntgen bag de store videnskabelige gennembrud inden for radioaktiv stråling og røntgenstråling. Mens disse ioniserende stråler er kendt som skadelige for vores helbred, kommer deres opdagelser os til gavn i dag da de samme stråler kan rettes mod kræftceller og helbrede kræft.

Kari Tanderup, som er fysiker, vil i foredraget fortælle om den fysik der ligger til grund for at strålerne kan være nyttige til behandling af kræft.
Forskningen giver os løbende ny viden om strålernes virkning på kræft og på vores krop, og du vil høre hvordan forskerne til stadighed udvikler teknologier til at gøre stråler mere fokuserede, så flere patienter kan helbredes samtidig med, at byrden af bivirkninger mindskes.

Du vil også høre om nyeste skud på stammen: Den store, nye danske accelerator som fra 2019 vil tilbyde en række danske kræftpatienter avanceret og mere skånsom strålebehandling med partikelterapi.

Detaljer

Dato:
9. april 2019
Tidspunkt:
19:00 – 21:00
Pris:
Gratis

Anexet v. Lundsgaard Gods

Lundsgårdsvej 15
Kerteminde, 5300 Denmark
+ Google Maps
61 54 33 11
www.anexet.dk